Wil je een afspraak maken?

0654-395100

Find Us on Facebook

Stress verminderen

Wie kent er niet mensen in zijn omgeving die last hebben van Stress en burn-out? Iedereen kent wel iemand die hiermee te kampen heeft. Het is het gevolg van de hoge eisen die wijzelf en onze werkgevers aan ons opleggen. We blijven maar doorgaan om aan de, soms absurde, eisen te voldoen. Vaak zijn we ook het contact met onszelf kwijt, waardoor we de signalen die het lichaam veelvuldig afgeeft, niet opmerken. En zelfs als we de signalen opmerken doen we er vaak niets aan om toch aan de eisen te voldoen.

Let wel, stress op zich is niet slecht. Het kan ons helpen om resultaten te bereiken. Zonder stress zouden we niet lang overleven. Het is bijv. handig om een bepaalde mate van stress te ervaren als we een drukke straat oversteken. We zijn ons dan bewust van de risico’s zodat we uitsluitend oversteken als dit veilig kan. Deze positieve stress noemen we ook wel Eustress.

Helaas komt het dus steeds meer voor dat er negatieve stress zich opbouwt. Dit kan doordat de lat te hoog ligt, maar ook door verveling of door emotionele gebeurtenissen. de stress bouwt zich dan niet meer af naar het basisniveau.
Stress en burnout onstaan als een sluipmoordenaar. Zelf vind ik de vergelijking met de gekookte kikker syndroom wel erg toepasselijk. Wat houdt dat in zult u zich afvragen.

Als een kikker in kokend water gegooid wordt, zal de kikker er direct uitspringen. De kikker zal verwondingen hebben, maar het wel overleven.
Als men de kikker in water op kamertemperatuur zet en dan het water langzaam laat koken zal de kikker de geleidelijke temperatuurtoename niet opmerken en blijven zitten, totdat de kikker uiteindelijk sterft.

Het is een gruwelijk vergelijking, maar dat ik precies zoals stress zich in ons lichaam opbouwt. Vaak staan we jarenlang bloot aan stress en spanningen. Doordat de stress steeds erger wordt neemt het lichaamsbewustzijn af. Daardoor merken we de signalen nog minder op. Dit bouwt zich in de loop van tijd steeds meer op, zonder dat we merken dat er steeds meer stressresten achterblijven. Totdat het breekpunt bereikt wordt en we niets meer kunnen doen en thuis komen te zitten.

Het is dus zaak om te voorkomen dat de stressresten zich opslaan in ons lichaam. Het lichaamsbewustzijn dient getraind te worden. Op die manier kan men in een vroegtijdig stadium vaststellen dat stress zich opbouwt. Op het moment dat we merken dat stress zich opbouwt, hebben we in ieder geval de keuze om er iets aan te doen.

Vaak hebben bepaalde overtuigingen, normen en waarden invloed op het ontstaan van stress en burn-out. Zo hebben bijv perfectionistisch ingestelde mensen beduidend meer last van stress en burn-out.

Bij stress preventie en stress verminderen is het dus zaak ook aan deze overtuigingen aandacht te besteden.
Bij de trainingen zal ook aan beide aspecten aandacht geschonken worden.
Daarnaast zal ook aandacht besteed worden aan time management. Dit betreft praktische zaken die makkelijk zijn te implementeren en helpen om meer controle te hebben over de beschikbare tijd.

Indien je meer wilt weten over deze trainingen neem dan contact met ons op