Qi Gong

Qi Gong (uitspraak tjie-koeng) is de algemene term voor alle oefeningen die te maken hebben met het beinvloeden van de lichaamsenergie.  Dit Chinese oefensysteem is al duizenden jaren oud en vormt een onderdeel van de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze).

Qi betekent energie en Gong betekent oefening. Qi Gong is dus de oefening van chi. Alles in en om ons heen bestaat uit manifestaties van chi. Chi is de energie die maakt dat je leeft en beweegt. Chi bevindt zich in ons lichaam, in ons voedsel, maar ook in de bomen en de lucht. In ons lichaam stroomt de chi  door energiebanen (meridianen). De meridianen kenmerken zich door openingen, die we in de volksmond acupunctuurpunten noemen.

Onze gezondheid is geheel afhankelijk van de kwaliteit en hoeveelheid van onze eigen chi huishouding. We spreken van ziekte wanneer er niet voldoende chi is, de kwaliteit van de chi niet voldoende is of de chi-stroom op één of meerdere plaatsen blokkeert.
Het is dus niet moeilijk te begrijpen dat Qi Gong zeer geschikt is om de eigen energie op peil te brengen of te houden.

qi-gong-chinareis

Qi Gong les tijdens Chinareis 2006

In onze drukke samenleving worden we dagelijks blootgesteld aan veel stress.Deze ontnemen steeds meer onze natuurlijke eigenschap om naar de signalen van ons lichaam te luisteren. Gevolg hiervan is dat als men ziek wordt, het steeds vaker ook ernstig is. De levenscyclus houdt in dat men geboren wordt (komt uit het niets), groeit en als men ouder wordt overlijdt op een natuurlijke manier (je gaat terug naar het niets). Gedurende deze periode hoort men niet vaak ziek te zijn en hoort men snel te herstellen in geval van ziekte. Helaas is de realiteit anders.

Qi Gong is uitstekend geschikt voor mensen met (medische) klachten. Uit ervaring en uit onderzoek is gebleken dat Qi Gong uitermate geschikt is om lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen te genezen of te verminderen. Rugklachten, astma en andere longproblemen, slaapstoornissen, reuma en artrose, enz. Voor deze en vele andere chronische gezondheidsproblemen gebruikt men in Chinese ziekenhuizen Qi Gong als therapie.
Door regelmatig Qi Gong te oefenen gaat men beter de inwendige signalen waarnemen, waardoor men beter omgaat met zijn eigen gezondheid. Deze zal in de loop van de tijd juist versterken.

Qi Gong oefeningen vormen dus de basis voor een gezond en lang leven. Vanwege de grote verscheidenheid aan oefeningen zijn ze in 1e instantie gericht op ziektepreventie. Wanneer men toch ziek wordt kan de Chinese gezondheidsdeskundige Qi Gong oefeningen gericht op de cliënt meegeven. Deze oefeningen zijn vooral gericht op het opbouwen, het reguleren en het harmoniseren van energie of om bepaalde lichaamsfuncties te versterken, met als doel de verstoringen in het lichaam op te lossen. Qi Gong oefeningen worden dus zowel curatief als preventief gebruikt.

Qi Gong bestaat uit liggende, zittende, staande en lopende oefeningen die uitmunten in eenvoud. Er zijn ook oefeningen voor allerlei klachten.Bij het beoefenen van Qi Gong zijn drie aspecten van belang:

  1. Lichamelijke ontspanning
  2. Vloeiende bewegingen
  3. Geestelijke concentratie

Om een optimaal rendement uit Qi Gong te halen is het noodzakelijk om dagelijks te oefenen. Dit zal leiden tot een betere gezondheid, meer energie een groter gevoel van welbehagen.